Workshop-Reihe »Dialogues in Heritage Studies«

Spezielle Online-Workshops für PhD-Studierende in Heritage Studies.

Rationale

Heritage Studies has emerged as an interdisciplinary field of research, with practical implications for heritage protection. Whether in an academic environment, or in practical work, interdisciplinary teams are becoming increasingly common, especially in the case of complex questions that cannot be answered with data obtained from any discipline alone. As a result, engaging with heritage requires interacting with people trained in academic disciplines and schools of thought that may differ radically from one’s own. How effective the interaction will be depends on the ability to communicate across disciplinary boundaries and to appreciate differing perspectives and working methods.

Contents

The workshop series entitled “Dialogues in Heritage Studies” will support the PhD students in acquiring, improving and understanding the technical language specific to Heritage Studies, while providing them with a platform for applying it in discussions over current developments and concerns across heritage policy, research and practice. The workshops will cover:

• Basics of technical language vs. other types of communication, and practical exercises related to the use of technical language in heritage scholarship, heritage practice, and in one’s own work.
  • Basics of interdisciplinary research, its characteristics, relevance and challenges, and practical exercises related to interdisciplinary approaches in heritage scholarship, heritage practice, and in one’s own research.

Methods

The series comprises workshops, which will be conducted as platforms for discussion. They will include guided talks, reflection activities, critical text reading, and writing exercises. These will be tailored to the needs of the participants, related in particular to their research and doctoral dissertations. The first workshop does not require any preparation. Doing short exercises will be required in preparation for the remaining workshops. Working materials will be distributed at the first workshop.

Workshop 1: Reflections on Technical Language in Heritage Studies

4 November 2020/ 9:30 a.m. – 1:30 p.m. / Online
  • Basics of technical language; rules of use and communication to different audiences; technical language in Heritage Studies; technical language in one’s own research.

Workshop 2: Heritage Talk in Policymaking

11 November 2020/ 9:30 a.m. – 1:30 p.m. / Online
  • Basics of policy-making; terminology in heritage policy; identification of value positions and ideological principles in heritage legislation.

Workshop 3: Heritage Talk … the Interdisciplinary Way

25 November 2020/ 9:30 a.m. – 1:30 p.m. / Online
  • Basics of interdisciplinary research; Heritage Studies as an interdisciplinary field of research; terminology and challenges of use.

Workshop 4: Heritage Talk and Communities

9 December 2020/ 9:30 a.m. – 1:30 p.m. / Online
  • Basics on the notion of community in Heritage Studies; communicating heritage research to non-academic audiences; participatory research and transdisciplinary collaboration.

Outcomes

By attending the workshops, students will:

• develop the ability to engage with the terminology, perspectives and methods of multiple disciplines;
  • be able to apply interdisciplinary knowledge to Heritage Studies and to the development of one’s own research;
  • acquire interdisciplinary communication skills and competencies relevant to heritage researchers/ professionals;
  • learn to effectively communicate research to the scientific and practical heritage communities.

Limited Number of Participants

The workshops can accommodate maximum ten participants.

Registration

Please register via »Graduates Virtual Campus«: www.b-tu.de/elearning/graduates

Login to the GRS course portal using your BTU account, go to »Subject-related Training« and select the self-enrollment icon on the right side of the course »Dialogues in Heritage Studies«.

Anca Claudia Prodan, PhD (anca.prodan(at)b-tu.de)

Bemerkung zum Termin:
Dozentin: Anca Claudia Prodan, PhD (anca.prodan@b-tu.de)

Dr. phil. Birte Seffert
HVP 2 Wissenschaftlicher Nachwuchs