Online Workshop: Critical Reasoning and Logic

Diese Veranstaltung richtet sich an Promovierende und Postdocs aller Fachbereiche.

Rationale of the course

Scientists have to give arguments in many different contexts: in their publications, in grant applications, in lab meetings and in conference presentations. Nevertheless, the bases for strong and correct arguments are not always fully clear to them. Logic provides extremely helpful tools for scientists to develop their arguments in a coherent, well-structured and convincing way. The webinar introduces the most important concepts of logic: premises and conclusions of arguments, validity and soundness of arguments, deductive vs. inductive reasoning, common types of inferences and fallacies. The idea of the webinar is to use these concepts as a toolbox which provides useful techniques for everyday scientific work. The participants learn how to reconstruct arguments from scientific texts, how to give well-structured and logically valid arguments, and how to avoid misunderstandings.

• basic concepts of logic (validity and soundness of arguments etc.)
  • inductive and deductive arguments
  • common types of fallacies
  • reconstructing arguments from texts
  • tips and exercises for written argumentation

Objectives

The participants ...

• state their arguments in a precise and logically coherent way • learn to quickly identify the strengths and weaknesses of arguments
  • learn how to break-down arguments into their logical structure • train analytical thinking

Methods

The methods are interactive throughout. The course provides extensive exercises that aim at the application of the acquired skills to the participants’ individual fields of work. After the webinar the participants get individual feedback from the trainer on some of the extended exercises.

Trainer

Jonas Zahn studied philosophy, logic and sociology in Basel, Chicago and Leipzig. In 2019 he completed his PhD in Philosophy at the Department of Philosophy of the University Leipzig. In his thesis he investigates the action-guiding and objective character of moral judgments. Jonas Zahn has several years of academic and non-academic teaching experience, including courses in sociology, philosophy, logic and argumentation theory. Since 2019 Jonas Zahn is a trainer at the 'Institut für Argumentationskompetenz' and teaches different course-formats with an emphasis on logic and argumentation theory.

Dates

• 4 November 2021, 09:30 - 12:30 h + 14:00 - 17:00 h
  • 5 November 2021, 09:30 - 12:30 h + 14:00 - 17:00 h

You can register here on Moodle. If you have any difficulties please contact Mr Robert Rode (researchschool@b-tu.de).

A week before the event we will send you the link to the online workshop.

Bemerkung zum Termin:
Die Veranstaltung findet in englischer Sprache statt.

Robert Rode
ZE Graduate Research School (GRS)
robert.rode(at)b-tu.de