Online Workshop: Career Planning for PhD Students

Diese Veranstaltung richtet sich an Promovierende und Postdocs aller Fachbereiche.

Rationale

Career opportunities after the PhD are plentiful and often hidden in the non-academic job market. In this course, participants will discuss and exchange best practices in compiling a CV or resume that reflect the passion, skills and knowledge collected throughout the academic career and fitted for the desired position. Further topics and questions addressed during the course include: What is required for a position in the industry? Have you considered to become an entrepreneur? How can you best prepare for a job interview?

• Increase your visibility as a scientist: Reputation Building
  • Professional networks and how to utilise them – online and offline
  • Career alternatives
  • Hidden jobs
  • Optimising your CV or resume
  • Transferable skills for the transition outside academia
  • Common questions in a job interview
  • Elevator pitch

Trainer

Dr Havemann obtained a PhD from the Max Planck Institute for Developmental Biology in Tübingen (GER) in 2010. Her working experience covers NGOs, science startups and international institutions including the United Nations. Johanna’s goal is to equip scientists with the tools and techniques they need for a successful academic career. It is important to her that the participants develop their own personal style tailored to their specific skills and prerequisites. Topics that she covers in her courses include Digital Research Communication, Scientific Writing and Presentation Techniques for Scientists.

Dates

• 30 September 2021, 09:30 - 12:30 h
  • 1 October 2021, 09:30 - 12:30 h

You can register here on Moodle. If you have any difficulties please contact Mr Robert Rode (researchschool@b-tu.de).

A week before the event we will send you the link to the online workshop.

Bemerkung zum Termin:
Die Veranstaltung findet in englischer Sprache statt.

Robert Rode
ZE Graduate Research School (GRS)
robert.rode(at)b-tu.de