Urban Dynamics: Challenges of Urban Development in Megacities

Modul Number: 12166 (Planning in International Context), 24412 (Stadtplanung - Wohnen, Arbeiten und Erholen), 24103 (Urban Planning - Life, Work and Recreation in the Future), HCSM 213

Course Number: 640105

Lecturer: Tooska Mosavat

Time: Mondays 15:30 - 19:30

Place: Due to the current restrictions because the COVID-19 crisis, the course will start online.

Participants: 18

Registration: Online-Portal and moodle

First Session: Monday, 02.11.2020, 15:30, format to be confirmed on moodle

FOCUS OF THE SEMINAR

Our world is becoming more and more urban. Today the urban population already holds a share of more than fifty per cent of the world population - in 2030 this share will increase to more than sixty per cent. The seminar provides insights into the main drivers of these global urbanization processes and their phenomena as well as into upcoming challenges for urban development. Globalization and industrialization, urban growth and migration, environmental degradation and the exposure of urban areas to the impacts of climate change are some of the key issues to be discussed in the seminar. The seminar is held in English and addresses students of the master courses Urban Planning, Heritage Conservation and Site Management, World Heritage Studies and Urban Design. It is structured into two parts; theoretical knowledge on urban issues and on megacity development is imparted through lectures, and based on that, students will carry out more in-depth research on specific topics and case-studies. The seminar closes with a paper presentation and discussion.