Fabian M. Commichau

Room 15.231

T +49 (0) 3573 85 915

Research interests

Bacterial physiology: amino acid and vitamin metabolism; characterization of proteins of unknown function; trigger enzymes; moonlighting proteins; enzymology; signal transduction; mechanisms of gene regulation; molecular evolution: mechanisms of genomic (in)stability in bacteria, evolution of novel metabolic pathways; communication of bacteria with their environment by second messenger signalling; pathogenic bacteria; Minibacillus: construction of a minimal organism. Identification of novel antibiotics that target synthesis of the essential second messenger c-di-AMP.

Education - professional positions

2019 - present, Full Professor at the BTU Cottbus-Senftenberg

2011 - 2019, Group leader, Dept. of General Microbiology, University of Göttingen

2018, Promotion to an Extraordinary Professor, University of Göttingen