Online Workshop: Effective Visual Communication

Diese Veranstaltung richtet sich an Promovierende und Postdocs aller Fachbereiche.

Rationale

Figures and tables are integral parts of scholarly communication including research, presentations, posters, scientific blog posts, news articles etc. This course will present and discuss essential tips and tricks around image processing and provide you with tools and insights to commonly used software for the illustration of your scientific work.

Objectives

• Gaining confidence in using image data and processing software
• Generation and preparation of images for effective science communication

Course content

Image Processing Basics

• What is a computer image? Formats: Bitmaps, vector graphics, compression, resolution
  • Introduction to Adobe Illustrator & Photoshop and their alternatives
  • Basic tools and advanced functions like 3D
  • Research integrity: correct scientific practices in image processing

• General design rules: how to use fonts, colour and spacing

Practical Exercises

• Illustration workflow: participants rebuild a graphical workflow step by step
  • Application of filters & image improvement operations to scientific images (e.g. microscopy pictures)
  • How to apply filters and stack operations to increase the quality of images before publication

Preparing Images for Print and Publication

• Understanding the publication-dependent submission requirements for images: Different journals, different rules
  • Choosing the right format, size and resolution
  • Image conversion: Good practice and common pitfalls

Trainer

Dr. Havemann obtained a PhD from the Max Planck Institute for Developmental Biology in Tübingen (GER) in 2010. Her working experience covers NGOs, science startups and international institutions including the United Nations. Johanna’s goal is to equip scientists with the tools and techniques they need for a successful academic career. It is important to her that the participants develop their own personal style tailored to their specific skills and prerequisites. Topics that she covers in her courses include Digital Research Communication, Scientific Writing and Presentation Techniques for Scientists.

Dates

• 10 November 2021, 09:30 – 12:30 h + 14:00 - 17:00 h
  • 11 November 2021, 09:30 – 12:30 h
  • 12 November 2021, 09:30 – 12:30 h

Registration

Please register via the GRS Virtual Campus. You can find this event in »Area 3: Scientific Techniques«: www.b-tu.de/elearning/graduates

Bemerkung zum Termin:
Die Veranstaltung findet in englischer Sprache statt.

Robert Rode
ZE Graduate Research School (GRS)
robert.rode(at)b-tu.de