apl. Prof. Dr. sc. nat. Martin Kittler

Curriculum vitae

Education

• Diplom-Physiker: specialization in solid state physics
  • Dr. rer. nat. (PhD): materials diagnostics
  • Dr. sc. nat. (habilitation): semiconductor physics

Professional experiences

• Physicist in industrial research (1973-1977)
  • Scientist at IHP* Frankfurt (Oder) (1977-2014), Dept. head / senior scientist since 1992 *Innovations for high performance microelectronics (IHP) was called IPW Berlin (1977-1993) and "Institut für Halbleiterphysik" Frankfurt (Oder) 1984-1999
  • Visisting professor at University of Lille/France (spring 1994)
  • Visiting scientist at Lucent Technology - Bell Labs Innovations (spring & summer 1998)
  • Patent officer at IHP (1999-2006)
  • Director Joint Lab IHP/BTU (2005-2014) -> www.jointlab.de
  • apl. Professor (2005) at Brandenburg University of Technology Cottbus-Senftenberg (BTU)
  • Supervisor of 13 PhD students

Research interest

• Si, SiGe, Ge materials research
  • crystal defects and defect engineering
  • semiconductor spectroscopy and microscopy, electron microscopy
  • micro- / nano-electronics, photovoltaics, photonics and thermoelectricity

Research grants

Principal investigator of more than 25 third-party funded projects:

• German Federal Ministries (BMFT / BMBF, BMWi, BMU)
  • Volkswagenstiftung Hannover
  • Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) Bonn
  • European Commission Brussels
  • German solar industry sector
  • SiWEDS consortium USA

Scientific service

Chairman or co-chair of periodic international scientific conferences and editor of conference proceedings:

• GADEST "Gettering and Defect Engineering in Semiconductor Technology" (1989, 91, 93, 95 97, 99, 2001, 03, 05, 07 and 2009)
  • EDS "Extended Defects in Semiconductors" (2006 and 2014)
  • Sino-German symposia "The Silicon Age" (2002, 2005, 2008, 2012 and 2015)
  • E-MRS symposium "Crystalline Si for Solar Cells" (2000)
  • BIADS "Beam Injection Assessment of Defects in Semiconductors" (1998)

Chairman or member

• of search committees for professorship at BTU, TU Berlin, HU Berlin and TFH Wildau
  • of doctoral boards (Dr.rer.nat.habil., Dr.rer.nat., Dr.-Ing., Dr., PhD) at BTU, TU Berlin,TU Freiberg, Univ. Rostock, Univ. Halle-Wittenberg, Univ. Twente (NL) and St. Petersburg State Univ. (RU)

Publications and patents

• Nearly 300 papers in peer-reviewed journals, conference proceedings, book chapters
  • Large number of (invited) presentations at national & international meetings and colloquia
  • 12 patents