Topical Team Meeting 2006

Programme

Thursday, 27th, July
1:00 p.m. Get together and lunch

2:00 p.m. Introduction to GEOFLOW, Ch. Egbers2:30 p.m. Experimental preparation of GEOFLOW-hardware for ISS, G. Picker, EADS ST Friedrichshafen, Germany

3:00 p.m. Laboratory experiments (convection in spherical shells), B. Futterer, M. Huschto, Th. von Larcher, Ch. Egbers

3:30 p.m. Coffe break
4:00 p.m. Visit of "Fluid-Centre": GEOFLOW demonstrator (spherical gap flow apparatus & diagnostics)

5:00 p.m. Numerical simulation of thermal convection (instabilities occuring at axial and central force field), B. Futterer, M. Gellert (AIP Potsdam), V. Travnikov (HSU, Hamburg), R. Hollerbach (University of Leeds, UK), Ch. Egbers

6:00 p.m. Discussion on future topics and co-operation

8:00 p.m. Get together

Friday, 28th, July

9:00 a.m. Bifurcation analysis, non-linear dynamics, mode-interaction, routes to chaos, P. Chossat (CIRM, Marseille, France)) & P. Beltrame (MPIPKS, Dresden, Germany)

10:00 a.m. Turbulent convection (models for convection in the Sun), F. Feudel & N. Seehafer (University Potsdam, Germany)11:00 a.m. Numerical methods for 3D flow in a finite cylinder, L. Tuckerman (LIMSI, Paris, France)

11:30 a.m. Convection in cylindrical geometries, I. Mutabasi & O. Crumeyrolle (Université de BHavre, France)

12:00 a.m. Discussion on future topics & co-operation, participation and funding requirements for Topical Team and its extension

1:00 p.m. Lunch

2:00 p.m. End